Inflacija u BiH

Rasprave vezane za polje ekonomije...

Inflacija u BiH

Novi postod Beker » 05.01.2007., 12:59:01

Da li je nekome poznat podatak koliku stopu inflacije smo imali u BiH prosle godine?
No, we can't!
Korisnikov avatar
Beker

Pridružio se: 18.10.2006., 23:04:38

Novi postod Vladan » 05.01.2007., 17:29:25

Oko 4 do 5 posto. Mislim da je tako nesto.
Hate can only create more hate!
Vladan

Pridružio se: 20.11.2006., 01:36:56

Novi postod Beker » 07.01.2007., 14:35:36

Hristos se rodi! Neka bi ovaj veliki hriscanski praznik donio puno radosti svima!

Hvala na odgovoru, pa ako mozda znas da te pitam jos nesto. Naravno da je dobro dosao odgovor i ostalih koji znaju nesto o ovome. Koja institucija objavljuje zvanican podatak o stopi inflacije u BiH?

Lijep pozdrav svima!
No, we can't!
Korisnikov avatar
Beker

Novi postod pandemonium » 08.01.2007., 02:03:19

“ Bull markets are born on pessimism, grow on skepticism, mature on optimism and die on euphoria. “ - John Marks Templeton.
pandemonium

Pridružio se: 25.09.2006., 10:38:10

Novi postod Beker » 08.01.2007., 13:05:32

Veoma dobar link... Hvala za ovu informaciju!

Na sajtu CB BiH se nalaze bilteni koje CB izdaje i tamo mogu da se nadju prilicno interesantne informacije.
Iako jos nije objavljen bilten koji obuhvata zadnji kvartal prosle godine, moze se puno toga zakljuciti. Indeks troskova zivota i indeks cijena na malo pokazuje da je inflacija u BiH u sustini ipak veca od pretpostavljenih 4%-5% i stvarno je (ne ulazeci sada u strukturu ovih indeksa tipa - industrijska proizvodnja, poljoprivredna proizvodnja, usluge, vec uzeto usrednjeno) od 6% do 9%. U svakom slucaju nije zanemarljivo.

Eto tek koliko da se malo odmaknemo od najpopularnije teme ovdje i da se podsjetimo da godisnji porast cijena akcija ipak treba efektivno umanjiti. A o tome da bankarsku kamatu na depozit, gore pometnuti nemilosrdni indeksi pojedu ne treba ni govoriti.

Lijep pozdrav svima!
No, we can't!
Korisnikov avatar
Beker

Novi postod Vladan » 08.01.2007., 19:07:05

Upravo ;itam tvoj post i razmisljam o tome kako da ti napisem kako se u banke ne isplati ulagati, jer inflacija pojede sve!, kad vidoh da si to vec napisao!

Problem je currency board koji vazi u ovoj j.... drzavi, centralna banka se uljuljala i konta da ne moraju nista raditi da ce sve biti bajno dok ne udjemo u EU, a i sami znate koji su uslovi za ulazak u EU, pocev od fluktuirajuceg kursa, do stabilne inflacije..., pa kad mi to mozemo postici...??? Jednom rijecju nikad, a nasi politicari samo obecavaju i obecavaju ulazak u EU, kao da ce tim sve rjesiti, a ni sami ne znaju sta sebi na vrat tovare...

Pa dok mi udjemo u EU ona ce se raspasti ili promjeniti oblik organizovanja, jer ovakvo stanje je kod njih definitivno neizdrzivo, jer ako francuska (kao jedna od glavnih zemalja) ne prihvati ustav, i ostale ce njenim stopama....

Cekajmo, radimo, organizujmo drzavu, polako se bogatimo i ono sto je najvaznije drzimo se po strani (a ne jasimo na trendu) i tako cemo izvuci najvecu korist!

Pozdrav

P.S. Ova tema bi mogla biti pravo osvjezenje za podforum Ekonomija!
Vladan

Novi postod Beker » 08.01.2007., 21:20:31

Da, i vise nego "slazem se" sa posljednjim komentarom o ulasku BiH u EU. Pa ti ludaci nas ucjenjuju samo da bi nas na bijelu sengensku listu stavili, a o drugim uslovima i nasoj moci da ih ispunimo da i ne pricam. Okrenimo se mi, za pocetak, sebi. Bolje je nama da vidimo mozemo li biti medju prvima u selu, nego da tavorimo zadnji u gradu.

Sto se currency board-a tice, neka njega do daljnjeg. Mi da sada predjemo na plutajuci kurs, brzo bismo zaplutali i to na stomaku. To naravno ne znaci da CB moze da spava. Naprotiv...

I evo da malo probamo prosiriti temu - ako neko od posjetilaca foruma ima podatke o stopama inflacije u susjednim drzavama (Hrvatska, Srbija, CG) bilo bi interesantno da se naprave neka poredjenja pa da se malo orijentisemo i vidimo gdje se nalazimo.

Lijep pozdrav svima!
No, we can't!
Korisnikov avatar
Beker

Novi postod Rodney » 09.01.2007., 00:29:49

Evo nasao sam podatak gdje Ministarstvo finansija Srbije u Predlogu zakona o budžetu za 2007. kaze da ce inflacija u ovoj godini biti oko
7,5 %.

Pozddrav svima!
Rodney

Pridružio se: 09.01.2007., 00:12:58

Novi postod Wiz-Dinero » 09.01.2007., 01:39:41

Sto se tice EU,apsolutno stojim iza toga DA SE NE TREBAMO ZURITI U ISPUNJAVANJU EU STANDARDA,vec da trebamo pokrenuti privredu,poceti zaradjivati pare...EU STANDRAD CE DOCI SAMO PO SEBI,postepeno!na zalost,nasim politicarima je jedini cilj uci u EU,koji *urac cemo tamo ako nemamo para!?Ja ne znam jesu li ljudi(politicari) glupi ili ludi,ako misle da ce tog dana kada udjemo u EU,da ce sve postatii IDEALNO!Zivi bili pa videli,evo,pre neki dan su usli Rumunija i Bugarska,pa cemo videti kako ce njima biti!

Poenta cele ovo moje price,koju sam vec pricao(ne znam na kojem forumu)...u veci sa EU integracijama...Ne trebamo se uopste zuriti u tu uniji,vec sami poboljsavati stvari u svom "dvoristu"...voditi dobru makroekonomsku politiku(sto prije ukinuti MONETARNI ODBOR---jer dok on postoji nema makroekonomske politike),razvijati malu privredu,smanjiti korupciju,zaboraviti rat i nacionalne gluposti(to je najteze,ali i najvaznije pitanje---ako se mene pita) ! ...nacionalizam(sovinizam) ce nestati onog dana kada narod u BIH bude imao para...dok je bijeda i neimastina,bice i nacionalizma(sovinizma)!

Jos samo nesto da dodam...Kako rece Vladan,mi kada udjemo u EU tada ce se ona verovatno raspasti(ili postati neka institucija----kao UN,u kojoj su svi,a ne igra neku znacajnu ulogu)!...GOTOVO 100% SAM SIGURAN U TO!

Ne znam,puno sam skeptican kad je u pitanju ulazak BIH(ovakve kakva je sad) u EU!!!!nerviraju me politicari sto tu temu uopste spominju,kao da nemaju pametnijih stvari da rade...nego da vrse PREGOVORE O MOGUCIM PREGOVORIMA ZA ULAZAK U EU!!!

POZDARAV SVima...
...TRAZIM BROKERICU ZA LJUBAVNICU...
Korisnikov avatar
Wiz-Dinero

Pridružio se: 20.10.2006., 15:30:41

Novi postod Vladan » 09.01.2007., 02:54:19

Rodney je napisao:Evo nasao sam podatak gdje Ministarstvo finansija Srbije u Predlogu zakona o budžetu za 2007. kaze da ce inflacija u ovoj godini biti oko
7,5 %.

Pozddrav svima!

Mislim da je u Srbiji 2006. godine inflacija bila oko 8 do 9%! Ali racunajuci da im se situacija poprilicno popravlja (vidite samo rasti dinara u zadnjem kvartalu 2006. godine) i da imaju fluktuirajuci kurs!

Poz
Vladan

Novi postod Beker » 09.01.2007., 13:17:54

Slazem se sa svim dosadasnjim komentarima, osim sa idejom da se sada ukine monetarni odbor.
Moje je misljenje da bi to u drzavi koja je politicki izrazito nestabilna kao sto je Bosna, bilo igranje vatrom. Ovo u stvari i nije drzava, vec neka njena imitacija. Teski bolesnik koga u zivotu ne odrzavaju sopstveni organi nego strani aparati. Meni je stvarno zao, ali je to tako.
Znam da svi mi koji normalno razmisljamo imamo ogromnu zelju da se sve preko noci promijeni nabolje. Ali...
Mislim da jos rano da se monetarna politika prepusti CB-i. Potrebno je jos vremena da prodje da bi vecina ljudi ovdje, a posebno politicari koji ih vode poceli da se ponasaju kao da su normalni (bas tako, bar da se probaju ponasati kao normalni ako to vec nisu). Mislim, ima nekih znakova koji daju nadu da ce biti bolje, ali ipak prvo treba skociti, pa tek onda reci hop.
Ipak, ako ce se preko noci ici na gasenje monetarnog odbora i prepustanje svih kljuceva monetarne politike (kao naravno i ostalih funkcija koje ona ima) Centralnoj banci, ja onda predlazem da uslov koji mora da ispuni neko ko konkurise za bilo koje mjesto u CB bude da je kandidat drzavljanin Japana, Svedske ili takvog necega... U svakoj drugoj varijanti, bojim se, od nezavisnosti CB-a nema nista.
No, we can't!
Korisnikov avatar
Beker

Novi postod Vladan » 13.01.2007., 19:02:39

Da malo dignemo temu!

Evo jedna zanimljiva analiza mmf-a!

Pozdrav

LIN(A)K je: http://www.efbl.org/studenti/vladan/Art ... Report.pdf
Vladan

Novi postod Beker » 15.01.2007., 13:15:15

Treba malo vremena da se prodje kroz ovaj dokument, a evo i za one koji zele da vide dio tog izvjestaja na nasem jeziku:

http://www.imf.org/external/np/ms/2006/bih/062606b.pdf
No, we can't!
Korisnikov avatar
Beker

Novi postod strsljen » 15.01.2007., 23:45:54

Valutni odbor je trenutno najbolje rjesenje za BIH dok na politicku scenu ne dodju odgovorniji i mladji ljudi, zamislite da je ovima nasim dato pravo na nekontrolisanu emisiju novca (zafali penzija- stampaj, zafali plata - stampaj, .. da ne govorimo o malverzacijama sa trgovinom devizama u takvim uslovima- sjetite se perioda prije uvodjenja valutnog odbora...) Niko normalan iz inostranstva ne bi marke ulozio ovdje. A sto se tice ulaska u EU i ucjena... pa ni Tito nije usao ni u Zapadni ni u Sovjetski blok sa Jugoslavijom, nego je okupio nesvrstane i bio faca i uvazavan u cijelom svijetu. Mora se prvo odvagati koliko s tim dobijamo a koliko gubimo. Jer nije sloboda trzista da se proizvodi iz EU slobodno plasiraju na nase trziste i guse ionako osiromasene poljoprivrednike a da se recimo istovremeno niko od nas sa zavrsenim fakultetom ne mmoze zaposliti u EU na kao stolar!
strsljen

Pridružio se: 12.10.2006., 13:30:08

Re: Inflacija u BiH

Novi postod lubax » 14.04.2009., 13:58:19

imaq li neko podatak o ocekivanoj inflaciji za 2009?? ..ili neki link? (na CBBiH nema, samo za proslu, vec provjerio)
lubax

Pridružio se: 26.09.2006., 18:09:55

Povratak na Ekonomija